"Vi bliver sammen for børnenes skyld" - Skilsmisse er jo heller ikke velanset i islam

  • Skrevet af Lobna Hleihel

Når vi gifter os, gifter to familier sig. Dertil hører forpligtelse og en masse forventninger og håb for fremtiden. Når disse forventninger og håb slet ikke går som vi ønsker, opstår for mange en sabr/ tålmodighedsproces, som for nogen varer nogle år og for andre en livstid.

Når ægteskabet går i hårdknude, forsøger man at blive sammen for børnenes skyld. Men hvordan påvirker dette børnene og hvad har børnene mest gavn af?

Folk skilles af mange grunde. Hvis den "eneste" grund til skilsmisse er, at man er "vokset fra hinanden", har små konflikter eller oplever manglende glæde eller ”gnist”, da vil jeg stærkt opfordre til, at man ihærdigt forsøger at arbejde på sit ægteskab. Med ægteskab følger en forpligtelse, som betyder at arbejde på ægteskabet på trods af tider med manglende glæde eller følelsesmæssig tilknytning mellem ægtefæller.

Er der VEDVARENDE fysisk og psykisk vold i hjemmet, så vil det at forlade ægteskabet være det bedste man kan gøre for sine børn. Børn spejler sig i deres forældre og ser forældrene som rollemodeller for, hvordan man skal leve sit liv og hvordan man håndterer konflikter og udfordringer i livet. For at børn skal kunne have sunde forhold, skal de have eksempler på, hvad sunde forhold er. Hvis ægteskabet er fuld af voldsomme konflikter, lærer børnene uhensigtsmæssige handlemønstre, der kan få dem til at mislykkes i fremtidige voksne relationer. Gennem vores forhold lærer vi børn om akhlaq/manérer, måden de bør kommunikere på, ved enighed og uenighed i samspil med andre mennesker.

Hvis du overvejer at blive i et fysisk/psykisk voldeligt ægteskab for dine ”børn skyld” så har jeg nedenfor belyst 6 grunde til, hvordan du kan gavne dine børn ved at afslutte et højkonfliktfyldt ægteskab:

 

  • Dine børn har brug for dig mere end din ægtefælle. Dit nærvær i dine børns liv er afgørende for deres udvikling og trivsel. Når vi er i konflikt med vores ægtefælle, tærer det ofte på vores energi og efterlader os med manglende overskud. Børnene bliver derfor dem, der betaler den højeste pris.

 

  • Du vil fjerne dine børn fra den angst, der er produceret af forældrenes konflikt. En angst der kan følge dem resten af ​​livet, da deres nervesystem har været konstant på vagt.

 

  • Børn har brug for kærlighed, omsorg, trygge rammer og beskyttelse i deres relation til deres forældre. Den forælder, der fjerner dem fra et miljø, der er stærkt modstridende og voldeligt, viser det barn, at det er elsket og beskyttet. Du lærer også dit barn om grænsesætning!

 

  • Et barns grundlæggende behov, omfatter følelser af tryghed og sikkerhed. At skille sig fra en voldelig ægtefælle betyder, at du sørger for, at disse grundlæggende behov bliver opfyldt.

 

  • Flere undersøgelser viser, at børn udsat for fysisk og psykisk vold kan få en svær tilknytning til deres forældre og til andre mennesker. De er også i højere risiko for at udvikle "desorganiseret tilknytning", hvor de bl.a. både frygter deres forældre, men samtidig søger dem for overlevelse. (Undersøg gerne tilknytningsmønstre)

 

  • Børn, der opvokser i et højtkonfliktfuldt hjem, kan blive overvagtsom på opfattede konflikter eller trusler, hvilket gør at de ofte føler, at der er fare forude og at de skal være på vagt. At være omkring vold og konflikter kan få børn til at blive destruktive og aggressive i deres forhold til andre.

 

Når det kommer til ægteskab og skilsmisse og børn fanget midt i mellem, bør forældre gøre, hvad de ved, er i deres barns bedste interesse. I tilfælde af lavkonfliktægteskaber er det bedst at holde familien intakt og forsøge ihærdigt at arbejde på forholdet. I tilfælde af høj konflikt og voldelige ægteskaber har bedre af, at deres forældres børns skiller.

Selvom der ikke opfordres til skilsmisse islamisk, så har Allah gjort skilsmisse tilladt af en grund.

”men hvis de begge beslutter sig til skilsmisse. Så vil Allah ud af sin rigdom gøre enhver af dem uafhængige”(Koranen, Surah 4:131).

Man bør også i dette tilfælde tage højde for det islamiske princip ”det mindste af at under”, når man står over for et valg, der synes umuligt at træffe. Man bør overveje, hvad der reelt forvolder mest skade? Hvis dine børn er glade og sikre i familien, bør du overveje deres behov, når du beslutter dig for, hvorvidt du skal lade dig skille. Udsættes dine børn for konstant angst på grund af konflikterne i dit ægteskab, skal du tage højde for den skade, de udsættes for, og de følgevirkninger de kan komme til at bære rundt på resten af ​​​​​​livet, hvis du beslutter dig for at blive i et. skadeligt ægteskab.

 

Skal jeg også hjælpe dig?

Du er velkommen til at skrive i kontaktformularen eller ringe på Tlf.: 42 41 13 43 og høre hvordan jeg også kan hjælpe dig. Det er gratis at skrive :)

 

Copyright 2019 - Lobna Hleihel
Følg med på