Hverdagsøvelser til at styrke selvværdet
Jeg ønsker mere selvværd – men hvordan?
Mellem studierne, arbejdet, børnene, familien, vennerne og rengøringen, tenderer vi ofte til at forsømme vores mentale helbred, herunder vores følelse af selvværd.
Mange af os kender værdien af et godt selvværd. Når vores selvværd er højere, har vi det ikke kun bedre med os selv, vi er også mere modstandsdygtige.
Hjernescanningstudier viser, at når vores selvværd er højere, vil vi med større sandsynlighed opleve almindelige følelsesmæssige sår som ”afvisning” og ”svigt” som mindre smertefulde og komme hurtigere videre i bearbejdningsprocesser. Når vores selvværd er højere, er vi mindre sårbare overfor angst, vi frigiver mindre kortisol i vores blodbaner, når vi er under stress, og er mindre tilbøjelige til at få varige mén efter voldsomme oplevelser.
Så vidunderligt som det er at opleve højere selvværd, lige så vigtigt er det at være opmærksom på, at det er en livsproces at holde selvværdet oppe, da det ikke alene er påvirket af øjebliksbilledet. Vi, som mennesker kan svinge følelsesmæssigt og påvirkes af ydre faktorer som f.eks. tidligere oplevelser og opvækst.
Vi er derfor nødt til at sætte tid af til at træne os til bedre selvværd fra tid til anden. Et bedre selvværd får os til at præstere bedre i individuelle såvel som kollektive sammenhænge. Vi vil dermed have mere overskud over for de betydningsfulde mennesker, der er i vores liv og samtidig præstere bedre på uddannelser og arbejdspladser.
Her er 5 måder, hvor du kan nære og styrke dit selvværd.
1: Eliminér selvkritik og introducer selvmedfølelse
Når vores selvværd er lavt, har vi tendens til at skade det endnu mere ved at være selvkritiske. Hvis vores mål er at øge selvværdet, skal vi erstatte selvkritik, der ofte er destruktiv, med selvmedfølelse. Især når vores selvkritiske indre monolog sparker ind, skal vi spørge os selv, hvad vi ville sige til en nær veninde, hvis hun var i vores situation. Vi har tendens til at være meget mere medfølende overfor veninder, end vi er over for os selv. På den måde vil vi undgå at skade vores selvværd yderligere med kritiske tanker og i stedet hjælpe med at opbygge det.
2: Brug positive bekræftelser – korrekt!
Positiv bekræftelse som "jeg skal være en stor succes!" er ekstremt populær, men kan være problematisk. Den har tendens til at få folk med et lavere selvværd til at få det dårligere med sig selv. Hvorfor? Fordi når vores selvværd er lavt, så er denne type erklæringer i strid med vores eksisterende overbevisninger. Positive bekræftelser fungerer ofte for mennesker, hvis selvværd allerede er højt.
For at bekræftelser kan virke, når vores selvværd er nede, skal vi tilpasse dem, for at gøre dem mere troværdige. For eksempel kan vi skifte "jeg bliver en stor succes!" ud med "jeg vil fortsætte ind til jeg lykkes!"
3: Lær at tage imod komplimenter
Et af de vanskeligste aspekter ved at forbedre vores selvværd er, at når vi har det dårligt med os selv, har vi tendens til at gøre mere modstand overfor komplimenter, selvom det er dér vi mest har brug for dem. Vi skal have som mål at kunne acceptere komplimenter, når vi modtager dem, selvom de gør os utilpasse. Den bedste måde at undgå automatreaktionen i at afvise komplimenter er at forberede enkle sæt svar og træne os selv til at bruge dem, når vi modtager god eller rosende feedback. F.eks. kan vi sige "tak" eller "hvor sødt af dig at sige det". Med tiden vil automatreaktionen med at nægte eller afvise komplimenter forsvinde - hvilket også vil være en god indikation på, at vores selvværd bliver stærkere.
4: Identificer dine kompetencer og udvikl dem
Selvværd bygges op ved at demonstrere reel evne og præstation indenfor områder af vores liv, der betyder noget for os. Hvis du stoler på dig selv som værende en god kok, skal du kaste dig ud i flere middagsselskaber. Hvis du er en god løber, skal du tilmelde dig flere løb og træne løb. Kort sagt, skal vi finde ud af vores kernekompetencer og finde muligheder og evt. karrierer, der bidrager positivt til dem.
5: Bekræft dit rigtige værd
Hvis vores selvværd har lidt et slag, kan vi lave en liste over kvaliteter vi har, som er meningsfulde i den specifikke sammenhæng. Bliver du afvist, kan du liste de kvaliteter du besidder. F.eks. jeg er omsorgsfuld, jeg er god til at lytte eller jeg er gavmild. Hvis ikke du har fået jobbet, så liste de kvaliteter, der gør dig til en værdifuld medarbejder. F.eks. jeg har en stærk arbejdsmoral, jeg er struktureret og ansvarlig. Vælg derefter et af emnerne på listen og skriv ét til to afsnit om, hvorfor kvaliteten er værdifuld og sandsynligvis vil blive værdsat af andre mennesker i fremtiden. Læs papiret hver dag i en uge og gentag øvelsen, når du brug for at få et selvværdsboost. At forbedre selvværdet kræver arbejde, da det indebærer at udvikle og opretholde sunde følelsesmæssige vaner. Men når vi først arbejder for det, vil det give et godt følelsesmæssigt og psykologisk afkast på vores liv.
Skal jeg også hjælpe dig?
Jeg hjælper dig bl.a. ved at give dig konkrete værktøjer til, hvordan du kan styrke dit selvværd, jeg motiverer dig, og hjælper dig med at blive bedre til at prioritere dig selv, have mere kontrol over dine tanker og opnå de ønsker du har for dit liv.
Du kan skrive til mig på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. eller ringe på Tlf.: 42 41 13 43 og høre hvordan jeg også kan hjælpe dig. Det er gratis at skrive.