HVORFOR DU KAN HAVE UDFORDRINGER I DIT PARFORHOLD
Når vi er helt små, udvikler vi et mønster i måden vi knytter os til andre mennesker på. Dette mønster lærer vi af vores primære omsorgspersoner (oftest mor og far). Det bedste for et barn er at opleve et trygt tilknytningsmønster, hvor mor og far er nærværende, omsorgsfulde, rammesættende og gode til at rumme og lytte til vores følelser.
Dette er dog langt fra tilfældet i flere familier. Nogle børn oplever, at de skal råbe meget højt, græde, larme og udføre handlinger som forældrene ikke ønsker, blot for at blive set og få lidt opmærksomhed. Disse børn kan udvikle det man kalder et
ambivalent tilknytningsmønster.
Andre børn kan få skæld ud for at vise følelser. Typisk drenge kan opleve følgende sætninger som “du er en mand, du skal ikke græde” eller, “du skal ikke opføre dig som pige”. Disse børn kunne blive tysset og ikke set som barn, når de udviste følelser. Når man oplever dette, kan man udvikle det man kalder et undgående tilknytningsmønster.
Ind i mellem finder par sammen, der har et ambivalent og undgående tilknytningsmønster. Den ene har lært at råbe højt og græde for at blive hørt og den anden har lært at undgå stærke følelser, da tidligere erfaringer med italesættelse af følelser ikke har været gode, eller direkte forbundet med smerte.
I disse forhold kan bølgerne ofte gå meget højt, da man ikke kan spejle sig i den andens reaktioner.
For at kunne arbejde sig videre som par, er det vigtigt at forstå at det ikke nødvendigvis handler om, at man ikke vil den anden. Ofte handler man ud fra sit tilknytningsmønster man tidligere har brugt som sikkerhedsværn for at kunne overleve.
Opgaven er at finde sikkerhed sammen. Den eneste måde at gøre dette på, er ved at være villige til at forstå både sit eget og sin partners tilknytningsmønster. Her minimeres følelsen af at blive dømt og at handlingen er personrettet.
Dette kan give os en større åbenhed for at kunne finde strategier og måder at kommunikere ved udfordringer, uden at benytte os af vores sikkerhedsværn.
Skal jeg også hjælpe dig?
Du er velkommen til at skrive i kontaktformularen eller ringe på Tlf.: 42 41 13 43 og høre hvordan jeg også kan hjælpe dig. Det er gratis at skrive :)